Historie

Klompenboor machine historie holl klompenIn 1970 hebben de ouders van de huidige eigenaresse Marie-Louise Holl, een metaalbewerkingsbedrijf opgericht in het dorpje Olland dat hoort bij de gemeente Sint-Oedenrode. In de loop der jaren kwamen er veel klompenmakers uit de omgeving langs bij Christ Holl. De klompenmakers hadden diverse technische problemen, die hij voor hen oploste. Dit was het begin van de grote interesse van Christ in de klompenindustrie.

Zo maakte hij diverse klompengereedschappen, zoals de “klompenboren” en “copieermessen”. Nu nog worden deze, door hem ontwikkelde gereedschappen, gebruikt en gemaakt. Rond 1975 heeft Christ de allereerste stappen gezet om de klompenboormachines te mechaniseren. In de jaren die volgde heeft hij in heel Nederland, Duitsland en België de mechanisatie van de klompenboormachines verzorgd. Zelfs nu, worden nagenoeg bijna alle draagklompen gemaakt op de destijds gemechaniseerde klompenboormachines.

Christ was altijd bezig met dingen oplossen en uitvinden. Zo begon hij met het ontwikkelen van een machine die kleine klompjes kon maken, met als doel deze te verkopen. Op het moment dat deze gereed was wilde niemand deze machine kopen. Klompenmakers durfde de stap niet te maken. Dat was voor Christ het moment (01-01-1984) een nieuw bedrijf op te richten.

In het begin waren de productie aantallen nog niet groot maar dat veranderde snel. Mede ook door de opkomst van buitenlandse toeristen naar Nederland. Binnen enkele jaren ging de productie naar honderdduizenden klompjes per jaar.

Eind jaren negentig werd er een souvenirgroothandel overgenomen die de “mooiste” klompjes van Nederland leverde aan binnen- en buitenland. De decoraties die door de oud eigenaar waren ontworpen worden nu nog altijd door ons gebruikt.

Het machinepark is door de jaren heen uitgebreid en aangepast. De klompjes van “Holl” staan erom bekend dat ze van topkwaliteit zijn. De klompjes hebben altijd een constante vaste vorm. Een echt linker en een echt rechter klompje.

Al snel na de overname van de groothandel zijn we overgestapt om alle klompjes, groot en klein, te kleuren met watergedragen lakken en verven. Dit levert een mooi maar vooral ook een milieuvriendelijk product op.

Al jaren “vliegen onze klompjes de deur uit” zoals vroeger de slogan was. We exporteren naar veel landen in de wereld. Van Japan tot Amerika. Maar ook het winkeltje om de hoek weet ons te vinden.